Groep 5B

Welkom in groep 5B

Ons lokaal zit in de zuidwestvleugel (om het maar even mooi te zeggen) helemaal achter in de gang. Naast het lokaaltje van juf Trudi. We hebben 28 leerlingen in de klas; 18 jongens en 10 meisjes. Vanuit ons lokaal kijken we uit over een weiland, dat achter het kleine speelplein ligt. Onze juffen zijn juf Mirelle (ma-di-woe) en juf Florine (do-vrij). In groep 5 gaan we weer verder met o.a. rekenen, taal en spelling. Maar dit jaar zijn ook de zaakvakken natuur, geschiedenis en aardrijkskunde er bij gekomen. Heel leuk om veel over de wereld en zijn natuur van vroeger tot nu te mogen leren! We gaan er weer een fijn en mooi jaar van maken, met tussen het harde werken door af en toe ook tijd voor speciale vieringen zoals bijv. Kerst, de maandviering en de vele verjaardagen ūüôā

 

Maandag 16 maart

Met een spetterend en dansend begin startte we de cultuurweek. Wat zag het er leuk uit met al die hoedjes! Iedereen heeft er weer veel zin in. Meteen die dinsdag aan het knutselen geslagen en eskimo¬īs gemaakt, ook kwam er ¬īs middags een verhalen vertelster die twee mooie verhalen heeft verteld. Woensdag zijn we begonnen met Iglo¬īs bouwen van suikerklontjes. Best moeilijk om iets ronds te maken van vierkantjes.. ¬īs Middags hebben we nog een uur een Canadees dansje geleerd en toen was de dag alweer voorbij. Erg druk, maar ook erg leuk allemaal!

Donderdag hebben de we iglo’s afgemaakt, ze zien er ontzettend leuk uit. Net echt.

Op vrijdag zijn we bezig geweest met het maken van een landschap uit Canada en Alaska, met boerderijen en dieren. Erg mooi geworden!

 

Maandag 9 maart

Na de vakantie in groepjes begonnen en wat gaat het goed! Er wordt goed zelfstandig gewerkt, veel geholpen en aangemoedigd. Ook doen we tussen de lessen door vaak een klein opdrachtje om weer even tot rust te komen, te bewegen en te ontspannen. Olivier heeft zijn spreekbeurt gehouden over Tanks, dus we weten nu precies hoe ze eruit zien en hoe ze werken. Christian en Sophie hebben de klas verwend met een lekkere verjaardagtraktatie.

Donderdag hebben we de verjaardag van juf Florine gevierd. Erg gezellig en wat is ze verwend; ontzettend bedankt allemaal!!

We zijn erg enthousiast over afgelopen week en gaan komende week ook weer zo hard werken in de groepjes. Top!

 

Maandag 16 februari

Nu alle Cito’s achter de rug zijn, kunnen we weer rustig verder met onze methodes.

Maandag hebben we de hele middag geschilderd en het zijn hele mooie schilderijen geworden, die de klas helemaal opfleuren. Bij taal hebben we het erover gehad,  wanneer je nu precies een komma in een zin gebruikt en woensdag hebben we levend memory gespeeld.

Toch vrijdag nog een taaltoets moeten maken, maar gelukkig ook een hele leuke natuurles gehad.

 

Maandag 9 februari

Dinsdag zijn we naar het Frans Hals museum geweest voor een rondleiding. Erg leuk was het en veel geleerd. Bo en Suja hebben hun spreekbeurt gehouden. Wat hadden ze hard gewerkt en wat deden ze het super. Knap hoor!

Donderdag rekentoets van blok 7 gehad; meten met de liniaal, keer, delen, plus én min. Hard gewerkt dus. Ook was er die dag een andere juf; juf Suzan.

Vrijdag schrijven op tempo, het blijkt dan best lastig te zijn om nog netjes te blijven schrijven, maar wat was het een leuke uitdaging!

 

Maandag 2 februari

Helena was jarig en dat moest natuurlijk gezellig gevierd worden. We zijn met een nieuw thema gestart met taal en spelling, het gaat deze keer over de ruimte..

Na de Cito begrijpend lezen, hebben we donderdag de natuurtoets en vrijdag de contexttoets rekenen gehad. Wat moet je soms toch hard werken op school..

Vrijdagmiddag afgesloten met een muziekles; welke instrumenten hoor je in het nummer? Het achterhalen van de instrumenten bleek nog best lastig te zijn, je hoort soms instrumenten die er helemaal niet zijn. Ook hebben we de liedjes van Muzieklab weer eens gezongen, de tektst én bewegingen zitten er nog aardig in!

 

Maandag 26 januari

Maandag en dinsdag de Cito’s spelling gedaan. Juf Kim was voor het laatst maandag, die heeft heel aardig getrakteerd en ’s middags een hele drama les met de groep gedaan. Met spelling en taal waren het de parkeerweken, alles herhalen wat de afgelopen maand hebben geleerd. Deze week beginnen we met Thema vijf.

Donderdag en vrijdag nog druk bezig geweest met Cito begrijpend lezen deel 1. En alsof dat niet genoeg was, hebben we ook nog de gewone lessen gevolgd. Rekenen (+ – : x √©n de digitale klok), natuur, estafette lezen. Druk hoor! Gelukkig was er tussendoor ook wat tijd voor ontspanning, zoals het spelen van het tafelspel en ‚ÄėCommando pinkelen‚Äô. Meneer Roel kwam nog √©√©n keer langs, om zijn afscheidscadeau in ontvangst te nemen. Hij is er erg blij mee.

 

Maandag 19 januari

Een hoop toetsen en Cito’s deze week! DMT, spelling, rekenen en Cito rekenen. Pittig, maar de kinderen hebben het goed doorstaan.

Zehra heeft haar spreekbeurt gehouden over Itali√ę, helemaal goed ging het en we zijn weer een stuk wijzer.

Nog steeds druk bezig met alle tafels te automatiseren en de kinderen dreunen braaf de tafels op voor de klas, over een maand gaan we met de tafeldiploma’s beginnen! J

 

Maandag 15 dec

Sint is nog niet weg of de school is omgetoverd in een Kerstsprookje, in de klas konden we natuurlijk niet achterblijven met de kerstsfeer, dus de hele week al aan de knutsel. Hele leuke dingen gemaakt en missie bijna volbracht. Ook wordt er druk geoefend voor de kerstmusical met het restje energie wat de kinderen nog hebben..   Ook donderdag en vrijdag is er nog flink geoefend voor de maandviering. Het optreden komt steeds dichterbij en de kinderen kunnen niet wachten om alles te laten zien. Vrijdag hebben we afscheid genomen van Max, gezellig wat spelletjes  gedaan en daarna afgesloten met een hele dikke groepsknuffel. We gaan je missen Max!

 

Maandag 8 dec

Naarmate de pakjes avond dichterbij kwam, werden de kinderen steeds een beetje drukker. Tegelijkertijd zijn we al bezig met het oefenen voor de maandviering, want die is ook al bijna!

Maar er wordt nog wel hard gewerkt; oefendictee spelling, rekentoets en een nieuw estafette boekje.

Vrijdag een drukke maar zeer gezellige Sinterklaasdag gehad.  Wat heeft iedereen ontzettend zijn best gedaan om een mooie surprise te maken, echt geweldig!

 

Maandag 1 dec

Hard gewerkt aan nieuwe schilderijen voor in de klas, wat zijn ze mooi geworden! Woorden en zinnen dictee van spelling gehad, volgende week beginnen we met een nieuw thema.

Sophia en Max hebben hun spreekbeurt gehouden, heel goed gedaan! Alle kinderen doen met hun spreekbeurt erg hun best, knap hoor, het blijft toch spannend om voor de klas iets te vertellen.

Ook zijn we al begonnen met het oefenen voor de maandviering, het wordt een spetterende show! ÔĀä Een drukke week dus, waarin weer goed gewerkt is.

 

Maandag 24 nov

Het wordt al wat drukker in de klas, Sint is duidelijk in het land! J Toch nog lekker hard gewerkt, met op vrijdag nog even de taaltoets. Wat een concentratie! Ook een rekentoets die erg goed gemaakt is! Bij geschiedenis ons verdiept in de Romeinen en in de klas nu een tafelkaart, wie een tafel goed opgedreund heeft voor de klas krijgt een sticker en beheers je ze allemaal een tafeldiploma.

Met natuur weten we inmiddels van alles te vertellen over blessures, handicaps en protheses. Blijft interessant.

En vrijdagmiddag hadden we eindelijk even tijd voor wat ontspanning; een half uurtje kieskast!

 

Maandag 17 nov.

Hard gewerkt deze week! Met taal hebben we het over de trap van vergelijking (mooi, mooier, mooist) en over uitroeptekens en vraagtekens. Bij spelling over de regels; be-, ge- en ver. Met rekenen blijven we de tafels oefenen, het delen door en het vermenigvuldigen met tien. Maandag zijn de kinderen blij naar huis gegaan met een prachtige lampion, waarmee ze veel snoep hebben opgehaald. Ook hebben we eens flink gezongen en wat doen ze dat super. Allemaal uit volle borst het liedje over de banaan.Bij de natuurlessen hebben we het over het lichaam, we hebben het al gehad over beestjes. En nu hebben we het over ons eigen lichaam, we weten inmiddels best goed te vertellen hoe ons geraamte in elkaar zit. Gaaf!

 

Maandag 10 nov.

Maandagmiddag heel hard gewerkt aan de lampionnen voor Sint Maarten. Plakken met glibberige lijm, scheuren en combineren met mooie kleuren. Het resultaat mag er zijn! Komende maandag de ballonnen lek prikken en klaar om de huizen rond te gaan. Bij hoofdrekenen hebben we de tafels weer flink geoefend, de tafels van 8 en 9 blijven lastig. Met taal weten we nu wanneer iets een bevelzin, een vraagzin of een vertelzin is en bij spelling gaat het over de ij/ei.

Vrijdag zijn we begonnen aan een nieuw hoofdstuk van natuur, dit gaat over het lichaam. Interessant!

 

Maandag 3 nov

Weer een lekker weekje gehad. Met rekenen zijn we begonnen met oa het vermenigvuldigen met tientallen. Spelling en taal starten we met een nieuw thema en ook natuur, aardrijkskunde en geschiedenis hebben we de eerste hoofdstukken afgerond. Er zijn hele leuke opstellen geschreven over onzichtbaar wakker worden of kunnen praten met dieren.

 

Maandag 27 oktober

We begonnen met storm buiten na de vakantie, vervelend dat we niet naar buiten konden maar wel een aantal keren enorm bewogen in de klas zodat de energie er een beetje uit kon. Iedereen heeft een nieuwe plek en tot nu toe bevalt dat erg goed. Deze week het woorden en zinnen dictee gehad en volgende week een parkeerweek voor spelling en taal, waardoor we nog even bepaalde regels kunnen herhalen. Ook hebben we de toets voor rekenen gemaakt, van blok 3. Maandag en dinsdag nog even herhalen en dan beginnen we al weer aan een nieuw blok.

 

Maandag 6 oktober

Wederom een week zonder juf Mirelle, ze komt na de herfstvakantie weer terug. Maar gelukkig was juf Odile er weer! De groep heeft 3 goede dagen met haar gehad en hard gewerkt.
Ook donderdag en vrijdag is er flink gewerkt met op donderdagmiddag alweer de 4e muziekles. Wat doen de kinderen goed mee en zijn ze enthousiast, heel leuk om te zien.
Nog 5 dagen knallen en dan lekker een week uitrusten!

 

Maandag 29 sept

Deze week een andere week dan normaal, vanwege de afwezigheid van juf Mirelle.

Daarom stond juf Florine op maandag extra voor de groep en hadden we op dinsdag en woensdag 2 andere juffen in de klas. Dit ging heel goed! Ook komende week zal er van maandag tot en met woensdag een andere juf aanwezig zijn. Ondanks deze veranderingen hebben we wel hard kunnen werken; met spelling en taal zijn we met een nieuw thema begonnen. En we hebben de rekentoets van blok 2 gemaakt, die erg goed ging!

Daarnaast hebben we 2 verjaardagen gehad, waardoor we donderdag en vrijdag een gezellig feestje konden vieren. Altijd leuk ūüôā

 

Maandag 22 sept

Hoera, de nieuwe beamer hangt en¬†uiteraard zijn we er super blij mee. Fijn aardrijkskunde en geschiedenis gedaan. Met aardrijkskunde hebben we het over kaarten en legenda’s, met geschiedenis over de oermensen en de prehistorie. Met rekenen zijn we met deel sommen begonnen, best nog lastig. Maandag het woordendictee en vrijdag het zinnendictee van spelling gehad. Ook zijn we in de klas heel hard aan het oefenen om rustig en zelfstandig te werken en dit lukt steeds beter! Op vrijdag konden we ook eindelijk aan de slag met natuur. Leuk! We hebben het over levende en niet-levende natuur. Muzieklab op donderdagmiddag is een groot favoriet; we zingen leuke liedjes afwisselend met ritmes klappen/stampen en het leren kennen van bepaalde instrumenten. Het was weer een week waarin we hard gewerkt hebben!

 

Maandag 15 sept

Wat een fijne week met heerlijk weer was het! Met rekenen aan een nieuw blok begonnen, rekenen met honderd tallen. De sommen 84 + ….. = 100, dat was even wennen want je moet eerst de eenheden erbij optellen, maar na een hoop oefenen viel het muntje. Met Aardrijkskunde¬†hebben we¬†een plattegrond gemaakt met een legenda, en we hebben zelfs een pizza gebakken op elkaars rug! Ook was Kim, de stagiaire er. Ze komt elke dinsdag meekijken en lessen geven. Vrijdag hebben we de eerste taaltoets gemaakt; nog even hard werken voordat we aan de sponsorloop begonnen. De sponsorloop ging zo goed! Wat kwamen de kinderen vaak opnieuw langs. Super! En wat een rode hoofden, wat deed iedereen zijn best! Ook op de donderdag hebben we een stagiaire; Roel. Hij kom eveneens meekijken en lesgeven de komende weken.

 

Maandag 8 sept

Na de eerste weken inkomen, zijn we inmiddels op volle toeren aan het draaien.De eerste rekentoets gehad, flink met de tafels aan het oefenen. Spreekbeurten ingepland, muziek gehad, zelf de klassenregels bedenken waar we ons fijn bij voelen, hoofdrekenen en ga zo maar door. Fijn dat we nog een nazomer hebben en lekker buiten kunnen spelen, dat was maar niks met die regen. Zelfs de eerste kunstwerken zijn klaar en hangen te pronken in de klas!

 

Maandag 25 aug

De eerste week na de vakantie is het wel weer even wennen. Een nieuw lokaal, twee nieuwe juffen, nieuwe regels en nieuwe vakken.

En weer de hele dag stil moeten zitten en moeten werken. Maar er zijn al veel leuke dingen gedaan. Er zijn hele mooie vogeltjes gemaakt en we zijn bezig met hele grote tekeningen voor aan de muur te maken. De tafels zijn weer even goed geoefend, want die zijn erg belangrijk. Er is al lekker gegymd, een vakantie-opstel gemaakt en een oefen dictee om alle spelling regels weer op te halen.

Blinkertpad 3 | 023-524 22 55